A videojátékozás előnyei és negatív hatásai

Közzétéve Virágzó Narkózis április 4, 2019 -ben Gaming

A “gaming” előnyei és kockázatai…

A legtöbb játékos számára a játék egy szórakoztató hobbi. Korlátozott idejű videojátékozásnak napközben akár pozitív hatásai lehetnek illetve előnyökkel is járhat.¹ Mégis van egy kisebb csoportja a gamereknek (a fiatalok mintegy 4% -a), akik az előnyökön kívül egészségügyi és egyéb problémákkal küszködnek.

A játékokos különböznek egymástól, és a játék típusától függően, a játékosnak különböző készségekre van szüksége. Például a stratégiai játékokban a játékosnak képesnek kell lennie arra, hogy előre tervezzen, és taktikai döntéseket hozzon, míg a lövöldözős játékokban a játékosnak gyorsan kell gondolkodnia és gyorsan reagálnia, például lövés és célzás. Ezért nem minden pozitív és negatív hatás vonatkozik egyaránt a különböző játéktípusokra.

A játék hatásai azonban nemcsak a játék típusától és attól, hogy mennyit játszanak, hanem a személytől és a környezettől is függ.

A játéknak tehát előnyei és negatív hatásai is lehetnek. A legtöbb játékban részesülő fiatalok (68%) elsősorban pozitív hatást tapasztalják, a fiatalok egy kis csoportja esetében (4%) a játékok nemcsak előnyökkel járnak, hanem problémákkal is ². A fiatalok majdnem egyharmada (28%) alig vagy egyáltalán nem játszik videojátékokkal (lásd a lenti képet).

 

Forrás:

1.      Przybylski AK, Weinstein N. A Large-Scale Test of the Goldilocks Hypothesis. Psychol Sci. January 2017.

2.      Stevens G, Van Dorsselaer S, Boer M, et al. HBSC 2017. Gezondheid En Welzijn van Jongeren in Nederland. Utrecht/Den haag: Universiteit Utrecht, Trimbos Instituut, SCP.

 

Virágzó Narkózis

"Ne a kinézetük alapján ítéld meg ellenfeleidet. Az, ki kard nélkül közelít, akár kettőt is cipelhet a hátán." - Dark Souls